Galeria Plac Vogla, ul. Vogla 62, 02-990 Warszawa
+ 48 504 450 550
Pn–Sb 12:00–22:00, Nd 12:00-21:00
Kimi
Menu
Lunch Menu
Dostawa
Zamów Online
Galeria
Kontakt
Słownik pojęć
🐟 Składniki (ryby i owoce morza)
Sake
– łosoś
Maguro
– tuńczyk
Hamachi
– seriola (żółtoogon)
Unagi
– węgorz
Ika
– kalmar
Ebi
– krewetka (gotowana lub smażona)
Surimi
– paluszek krabowy (imitacja mięsa kraba)
Tobiko
– kawior z ryby latającej
Ikura
– kawior z łososia
Hirame
– halibut
🍙 Formy sushi
Nigiri
– ryż z kawałkiem ryby lub warzywa na wierzchu
Hosomaki
– cienkie rolki z jednym składnikiem (6 szt.)
Futomaki
– grube rolki z wieloma składnikami (4–6 szt.)
Uramaki
– rolki z ryżem na zewnątrz (4–8 szt.)
Temaki
– sushi w formie rożka z nori
Gunkan
– owalny kęs ryżu owinięty nori, wypełniony dodatkiem (np. tatar, kawior)
Sashimi
– plastry surowej ryby bez ryżu
Maki bez ryżu
– rolowane sashimi z warzywami
🍜 Dania i dodatki
Zupy:
Miso
– japońska zupa z pastą sojową, tofu i wakame
Osuimono
– klarowny bulion rybny z warzywami i rybą
Tom Yum
– tajska, pikantno-kwaśna zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym
Sałatki:
Yasai
– sałatka warzywna
Goma wakame
– sałatka z trawy morskiej w sosie sezamowym
Edamame
– gotowane, solone ziarna soi
Kimchi
– fermentowana pikantna kapusta pekińska
Startery:
Gyoza
– japońskie pierożki (mięsne lub warzywne)
Spring Rolls
– warzywa zawijane w papier ryżowy
Tataru Sake/Maguro
– tatar z łososia/tuńczyka
Tempura – technika smażenia w lekkiej panierce
Ebi Tempura
– krewetki
Ika Tempura
– kalmar
Vege Tempura
– warzywa
Makarony:
Udon
– gruby makaron pszenny
Soba
– makaron gryczany
🍚 Dania główne i bowl’e
Teriyaki – japoński słodko-sojowy sos
Bulgogi – koreańska marynowana wołowina lub wieprzowina
Bowle – miski z ryżem, rybą, warzywami i dodatkami (np. Sake Bowl)
🥢 Składniki specjalne
Kizami wasabi
– siekane wasabi (łagodniejsze)
Oshinko
– marynowana rzodkiew
Kanpyo
– marynowana tykwa
Sansyo
– japoński pieprz górski
Wakame
– glony morskie
Shitake
– japońskie grzyby
Goma
– sezam
🍶 Sosy
Ponzu
– cytrusowo-sojowy sos
Spicy mayo
– ostry majonez
Tamaryndowy
– lekko kwaśny, owocowy sos
Kabayaki
– słodki sos na bazie sosu sojowego i cukru (często do węgorza)
Majonez miso/wasabi
– japoński majonez aromatyzowany miso lub wasabi
Kolendrowy
– świeży, lekko cytrusowy sos z kolendry
🍵 Napoje i alkohole
Sencha
– zielona herbata
Genmaicha
– zielona herbata z prażonym ryżem
Sake
– japoński alkohol ryżowy
Choya
– słodki likier z japońskich śliwek
Asahi / Sapporo / Kirin
– japońskie piwa
MENU